Verbrandingstechniek

Betrouwbare technologie, toegepast voor duurzame brandstoffen

Combustion2 heeft jarenlange expertise in het ontwerpen en realiseren van branders voor uitdagende toepassingen. Of het nu gaat om het realiseren van extreem lage emissies van schadelijke stoffen, de volledige verbranding van afvalgassen, of het stoken van een mix van brandstoffen, Combustion2 heeft hier in het verleden oplossingen voor gerealiseerd. Deze expertise wordt nu (ook) ingezet voor het ontwikkelen van brandertoepassingen voor groene brandstoffen.

SUSCOMB en Mateq Process hebben gezamenlijk brandertechnologie ontwikkeld voor het realiseren van extreem lage schadelijke emissies bij de verbranding van aardgas, met de SMARTNOX brander. Deze technologie wordt doorontwikkeld om deze geschikt te maken voor het stoken van zowel waterstof, aardgas, als alle mogelijke mengsels daarvan, met behoud van de ultra-low NOx prestaties van de brander.
Branders voor toepassing in industriële vlampijpketels hebben veelal een gemeenschappelijk basisontwerp. Een stuwplaat in het centrum van de brander zorgt voor vlamstabilisatie, die wordt gerealiseerd met een centrumvlam van beperkt vermogen. De resterende brandstofgassen worden via lansen om de stuwplaat geïnjecteerd, zodat een langgerekte, smalle vlam ontstaat. Hiermee wordt in de (cilindrische) vuurhaard interne rookgasrecirculatie opgewekt.

De vlam die zo ontstaat is een langgerekte, smalle vlam. De verbrandingsproducten (rookgassen) recirculeren om deze vlam heen, terug naar de branderkop. Hier mengen de rookgassen zich met verse lucht en brandstof, wat zorgt voor verlaging van de piektemperaturen en een betere temperatuurverdeling. Beide is goed voor verlaging van de NOx emissies.

Branders onderscheiden zich door de specifieke manier waarop deze ontwerpaspecten zijn uitgewerkt. De branders van Combustion2 hebben een uniek ontwerp voor de recirculatie van rookgassen. Normaliter worden rookgassen meegevoerd met de verbrandingslucht, als er sprake is van externe rookgasrecirculatie. Omdat rookgassen waterdamp bevatten, gaat dit condenseren als de temperatuur van het mengsel van rookgas en verse lucht onder de 100 °C komt.

Condensatie vindt dan plaats op de koude delen van de brander. Als dit koolstofstaal is, kan dit leiden tot corrosie, wat de brander kan aantasten. Als dit de vlamscanner is, zal deze slechter de vlam kunnen zien door de druppelvorming op de gevoelige lens. Hierdoor kunnen er storingen optreden waardoor de brander door de beveiliging automatisch zal worden stopgezet. Ook kan de aansteekbrander verstopt raken door condensatie, waardoor deze niet meer in staat is om de brander te ontsteken. Ofwel: deze manier van rookgas recirculatie brengt nogal wat risico’s met zich mee!

De branders van Combustion2 hebben een uniek rookgas recirculatie ontwerp – dat onderwerp is van patentering – waarbij deze nadelen niet meer optreden, en waarbij het rookgas zelfs nóg effectiever is in het reduceren van de NOx emissies. Door het gericht inbrengen van het rookgas kan er geen condensatie meer optreden op de gevoelige delen, en is de werking optimaal.

Dit ontwerp heeft zich reeds bewezen in de SMARTNOX brander, die door SUSCOMB en Mateq Process gezamenlijk is ontwikkeld. Deze brander levert minder dan 30mg/m3 NOx aan emissies, waarmee deze tot de beste in zijn soort ter wereld behoort!